Thursday, April 4, 2019

Vegetable་ Names in Tibetan Medicine



ཐལ་ཀུབ། 
Ash Gourd (ऐश गॉर्ड), Winter Melon (विंटर मेलन) – पेठा [ Petha ]
Benincasa hispida
Winter Melon

སྣེ།
Amaranth  (ऐमरंथ) – चौलाई की सब्जी [ Chaulaee Kee Sabjee ]
Amaranthus


Arrowroot (अरोरूट) – अरारोट, शिशुमूल [ Araarot, Shishumool ]
Maranta arundinacea


Artichoke (आर्टिचोक्स) – वज्रांगी, हाथी चक [ Vajraangee, Haathee Chak ]
Cynara scolymus


ཉུང་དམར། wylie (nyung dmar)
Beetroot (बीटरूट) – चकुंदर [ Chakundar ]
Beta vulgaris


ཁ་ཏིག་ཚལ།
Bitter Gourd (बिटर गॉर्ड), Charantis (चरंतिस), Bitter Melon (बिटर मेलोन) – करेला [ Karela ]
Momordica charantia



ཕོ་བ་རིས། ན་ལེ་ཤམ། 
Black Pepper (ब्लैक पीपर) – काली मिर्च [ Kaalee Mirch ]
Piper nigrum


ལན་འཁོར་པད་ཚལ། ལོ་འཁོར་པད་ཚལ།Cabbage (कैबेज) – पत्तागोभी [ Pattagobhi ]
Brassica oleracea var. capitata





White Goose Foot (वाइट गूस फुट) – बथुआ [ Bathua ]
Chenopodium album

No comments:

Post a Comment

when you read my blog, definitely you feel something which I humbly request you to leave here